11 Jul, 2024

Dednopravne pogodbe

Deli
Link
Link

Dednopravne pogodbe: prenos premoženja inter vivos

S sestavo oporoke oporočitelj poskrbi, da bo njegovo premoženje po smrti razdeljeno med dediče skladno z njegovo voljo. Svoje premoženje pa lahko razdelite med potomce oz. druge osebe, za katere želite, da vaše premoženje prejmejo, že v času svojega življenja.

S sklenitvijo dednopravne pogodbe lahko poskrbite, da bo vaše premoženje razdeljeno skladno z vašimi željami, hkrati pa lahko preprečite morebitne spore v zapuščinskem postopku, ki utegnejo nastati med dediči v zvezi z vašim premoženjem.  Prav vsako od dednopravnih pogodb pa boste morali skleniti v notarskem zapisu.

Pogodba o izročitvi in razdelitvi premoženja (izročilna pogodba)

Sklenitev izročilne pogodbe izročitelju omogoča, da svoje nepremično ali premično premoženje, s katerim v tistem trenutku razpolaga, neodplačno prenese na enega ali več svojih potomcev takoj po sklenitvi pogodbe. Njena posebnost je v tem, da bo veljavna le tedaj, ko se bodo z njo strinjali vsi potomci. Če imate torej dva potomca in želite z izročilno pogodbo svojo nepremičnino izročiti le enemu potomcu, mora drugi potomec s tem soglašati. V nasprotnem primeru bo izročilna pogodba neveljavna, izročeni del premoženja (v konkretnem primeru nepremičnina) pa se bo štel za darilo, v zvezi s katerim bo lahko drugi potomec, ki se z izročilno pogodbo ni strinjal, v zapuščinskem postopku uveljavljal zahtevke.

Pogodba o preužitku

S pogodbo o preužitku oseba prenese lastninsko pravico na nepremičnini na drugo osebo, ki mora njej oz. komu drugemu v zameno nuditi določene dajatve in storitve, kar v praksi največkrat zasledimo kot dosmrtno služnost stanovanja ter oskrbo, nego in podobno pomoč v primeru bolezni in starosti. Za razliko od izročilne pogodbe, s katero lahko premoženje prenesete le na svojega potomca, lahko pogodbo o preužitku sklenete tudi s tretjo osebo, za kar ne potrebujete soglasja svojih potomcev. Poleg tega se šteje za odplačno pogodbo, ker pridobitelj premoženja le-to odplača s svojimi dajatvami in storitvami.

Pogodba o dosmrtnem preživljanju

Z njeno sklenitvijo se preživljalec zaveže, da skrbel za preživljanca do njegove smrti, preživljanec pa mu v zameno po smrti zapusti določeno premoženje. Enako kot pogodba o preužitku se šteje za odplačno pogodbo. Četudi sta si s pogodbo o preužitku vsebinsko podobni, je med njima opazna razlika. Če boste z nekom sklenili pogodbo o preužitku, bo ta oseba postala lastnik vaše nepremičnine takoj po njeni sklenitvi, medtem ko bo, v primeru sklenjene pogodbe o dosmrtnem preživljanju, vaš sopogodbenik postal lastnik nepremičnine šele po vaši smrti.

Pravno svetovanje in dodatne informacije

Ker ima vsaka dednopravna pogodba svoje posebnosti, je smiselno, da se posvetujete s strokovnjakom, kateri tip pogodbe je najbolj primeren za vaše želje in potrebe. Odvetniška pisarna Križanec & Partnerji iz Ljubljane nudi strokovno svetovanje in pravno zastopanje pri sklenitvi dednopravnih pogodb. Za dodatne informacije se lahko obrnete na našo strokovnjakinjo za dedno pravo, odvetniško kandidatko Laro Amršek. Na naši spletni strani lahko preberete več o dednopravnih pogodbah in drugih pravnih rešitvah, ki vam lahko pomagajo pri razdelitvi premoženja skladno z vašimi željami.

Objavljeno v
Copyright © 2024 Križanec & Partnerji