30 Apr, 2024

Nenapovedane preiskave Javne agencije RS za varstvo konkurence (AVK) zaradi suma kartelnega dogovarjanja

Deli
Link
Link

Javna agencija RS za varstvo konkurence (AVK) je dne 11. 4. 2024 izvedla nenapovedano preiskavo v poslovnih prostorih več IT podjetij (Unistar lc, Lancom d.o.o., Acord-92 d.o.o. in Gambit Trade d.o.o.). Preiskava je bila izvedena zaradi izkazanih utemeljenih razlogov za sum, da so se podjetja kartelno dogovorila glede cen osebnih računalnikov v postopkih oddaje javnih naročil in si pri tem razdelila naročila in po tem usklajeno ravnala pri oddaji ponudb v teh postopkih.

Karteli predstavljajo obliko omejevalnega ravnanja, kjer se ponudniki določenih storitev ali izdelkov dogovorijo o cenah ali drugih pogojih poslovanja, s čimer omejujejo konkurenco. Kartelno dogovarjanje je prepovedano, saj vodi v manjšo konkurenco, slabšo kakovost dobrin po višji ceni ter nepošteno delovanje na trgu. Kljub temu je delovanje kartelov težko razkriti, saj so dogovarjanja skrita javnosti, zato so kazni za dokazano kartelno dogovarjanje ekstremno visoke.

Preiskava AVK predstavlja enega izmed sredstev, ki so AVK na voljo v preiskovalnem postopku, v katerem preiskuje domnevne kršitve konkurenčnega prava (prepoved omejevalnih sporazumov oz. kartelnih dogovorov, prepoved zlorabe prevladujočega položaja). Skladno s 54. členom Zakona o preprečevanju omejevanja konkurence (ZPOmK-2) lahko AVK izvede nenapovedane preglede vseh podjetij, in sicer na podlagi privolitve podjetja ali obrazložene pisne odredbe pristojnega sodišča. V okviru preiskave lahko pristojne osebe AVK vstopijo v prostore, na zemljišča in prevozna sredstva podjetja, pregledujejo in zasežejo poslovne knjige in vso drugo dokumentacijo, povezano s poslovanjem podjetja, od katerekoli osebe zahtevajo pisna ali ustna pojasnila in opravljajo druga dejanja v skladu z namenom preiskave.

Pomembno je, da se podjetja pri poslovanju in sklepanju poslov (vključno s pogodbami) zavedajo tudi pomembnosti tveganj, ki izvirajo iz konkurenčnega prava. V primeru, kot je zgoraj opisani, pa je pomembno tudi, da so podjetja seznanjena s potekom preiskav, procesnimi pravicami, ki jih imajo (npr. izvzetje privilegirane komunikacije iz preiskovane dokumentacije ipd.) v postopkih preiskav ter predvsem, kako ravnati v primeru izvedbe nenapovedane preiskave AVK.

Odvetniška pisarna Križanec & Partnerji iz Ljubljane ima številne izkušnje na področju konkurenčnega prava. Podjetjem redno svetujemo pri vprašanjih iz konkurenčnega prava, jih opozarjamo na morebitna konkurenčnopravna tveganja pri sklenitvi poslov, prav tako pa se vam lahko naši odvetniki pomagajo pri procesnih dejanjih v prekrškovnih postopkih, ki jih vodi AVK. Za dodatne informacije in pravno svetovanje v zvezi z vprašanji s področja konkurenčnega prava se lahko obrnete na našega strokovnjaka za konkurenčno pravo, odvetnika Dinarja Rahmatullina.

Objavljeno v
Copyright © 2024 Križanec & Partnerji